El moviment en Transició. El cas de Cardedeu

El moviment en Transició al poble de Cardedeu va fer les seves primeres passes els anys 2011 i 2012, quan a la Biblioteca Municipal es van passar els coneguts documentals In Transition i In Transition 2.0, presentats per Juan del Río, i que van tenir una assistència de públic força bona, tenint en compte el desconeixement del tema. L’any següent, la tardor del 2013, va començar a constituir-se el que actualment és Cardedeu en Transició (CenT), sorgit arran de les inquietuds d’un grup de persones al voltant del pic dels combustibles fòssils, el canvi climàtic i les possibles alternatives sociocomunitàries per fer-los front. Els primers mesos van dedicar-se a definir la visió i els objectius del grup, i també es va decidir muntar un seguit d’activitats de difusió i conscienciació entre les quals, al llarg d’aquests quatre anys, han destacat especialment els Berenars de Transició, on s’han tractat temes com l’energia, l’alimentació, el consum responsable, les monedes socials, l’obsolescència programada, etc. De fet, tot just s’acaba de celebrar el 23è d’aquests berenars, sobre habitatge ecosocial. D’altra banda, CenT ha impulsat altres iniciatives com ara un cicle de cinema, un mapa de consum responsable d’abast gairebé comarcal i un altre de “collites gratuïtes” al poble (ambdós els podeu consultar al web de CenT), una col·laboració amb els instituts del poble per muntar-hi un petit hort permacultural, etc.

Però no tot el moviment de Transició al poble ha anat lligat només a CenT. Cal destacar també les diverses edicions del Curs de Transició que se celebra periòdicament a l’escola d’autosuficiència EsBioesfera; el sorgiment a la primavera de 2016 del grup Cardedeu Comestible, que ha organitzat un seguit de plantades per crear espais comestibles de gestió comunitària; les activitats del grup A Cardedeu en bici i a peu, que defensa un model de mobilitat basat en l’ús de la bicicleta, o els estrets vincles que el moviment de Transició cardedeuenc manté amb l’associació De Gota en Gota, que desenvolupa la seva activitat a la zona del Baix Montseny i treballa sobretot les formes d’economia alternativa (moneda social, cooperativisme, etc.).

No cal dir que hi ha un munt de feina per fer, però el moviment de Transició de Cardedeu ha fet grans passes endavant aquests últims anys (encara que només sigui des del punt de vista de la conscienciació) i s’ha creat una certa fama, potser de forma un pèl immerescuda, a la resta de Catalunya i de l’Estat.

Cardedeu en Transició

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s