La participació política més enllà del vot

La paraula votar està a l’ordre del dia, ja sigui per les múltiples eleccions dels darrers anys i mesos com per la prohibició que Catalunya voti si vol exercir el dret d’autodeterminació. La participació política és el que hauria de legitimar una democràcia i hauria d’englobar totes les activitats, directes o indirectes, que fan els ciutadans per influir en les decisions i/o en l’elecció dels governants. Sovint, però, la participació política s’ha acabat limitant a l’exercici de votar.

El vot és una manera de participació política que requereix poc esforç, de caràcter individual, sense cooperació entre ciutadans, i superficial, que no deixa clara totes les voluntats que hi ha al darrere. S’ha volgut “facilitar” la participació simplificant-la, però això, en el fons, és una trampa que minimitza la democràcia, perquè per avançar cap a una democràcia plena no n’hi ha prou amb l’elecció regular de representants polítics.

Les accions de protesta també són participació política; les instàncies a les administracions públiques o iniciatives legislatives populars són participació política. Les accions dutes a terme per associacions i entitats són participació política. I en aquest sentit, us volem parlar de les “Propostes agroecològiques per un Granollers més sostenible”, de l’associació de consumidors i productors La Magrana Vallesana, i del decàleg “10 propostes per fer de Granollers una ciutat pedalable”, de l’associació Granollers Pedala, dos documents que presenten propostes per a les eleccions municipals 2019. Aquestes iniciatives són una mostra de com els moviments associatius, fets de persones, treballen per incidir en la política feta al nostre municipi i per transformar-lo, fent propostes valentes i compromeses amb el nostre entorn, i demanant als diferents grups polítics que les incorporin en els seus programes.

A continuació recollim algunes de les propostes agroecològiques de La Magrana:

  1. Recuperar i protegir espais agraris al municipi com un actiu territorial dins el planejament urbanístic.
  2. Donar suport a la producció local i comarcal: impulsar un parc agrari, bancs de terres i reconversió progressiva de la producció convencional cap a l’ecològica.
  3. Potenciar els circuits curts de comercialització, la connexió i la proximitat entre productors i consumidors.
  4. Promoure i consolidar estructures locals i comarcals: mercats de pagès, grups de consum, obradors comunitaris o la creació d’una central de compres.
  5. Impulsar estils de vida més austers i en harmonia amb la natura. Revisar els imaginaris col·lectius de què és el benestar i què entenem per una bona vida.
  6. Posar en valor els coneixements i les tècniques agrícoles tradicionals. Recopilar aquesta informació i crear un banc obert de coneixements.

I algunes de les propostes de mobilitat de Granollers Pedala:

  1. Articulació d’una xarxa pedalable contínua que connecti barris, centres educatius, equipaments i estacions de transport públic.
  2. Planificació i execució de les connexions interurbanes i amb polígons.
  3. Millorar la xarxa d’aparcaments per a bicicletes.
  4. Introduir una formació sobre mobilitat amb bicicleta als centres educatius.
  5. Promoure l’ús de la bicicleta com a opció de mobilitat quotidiana amb activitats de sensibilització.
  6. Promoure la distribució de mercaderies amb bicicleta.
  7. Promoure el cicloturisme impulsant la coordinació a nivell comarcal.
  8. Establir la limitació de 30 km/h a la ciutat, a excepció dels vials que disposin d’una solució segura per bicis.

Després de les eleccions del 26 de maig encetarem un nou cicle electoral i és important tenir present que la participació política continua més enllà del vot. No cal participar de tot, trieu aquella o aquelles coses que us agradaria millorar els propers quatre anys i busqueu les accions que poden influir perquè succeeixi o s’aturi i engegueu-les o sumeu-vos-hi si ja existeixen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s