El Let’s Clean Up Europe és una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i per promoure accions de sensibilització a través de la recollida d’aquests residus abocats als boscos, platges, marges dels rius, etc. Del 10 al 12 de maig es va dur a terme la 6a edició d’aquesta campanya i a Granollers diversos col·lectius van liderar algunes d’aquestes accions de neteja, que es van concentrar, sobretot, a la llera del riu Congost i que van fer que a Granollers el Let’s Clean Up Europe esdevingués un veritable Let’s Clean Up Congost. Des de l’experiència viscuda en una d’aquestes accions, l’equip de l’És l’ou us en volem fer una petita crònica.
L’associació sense ànim de lucre Konghost, que es dedica a la difusió de la cultura electrònica, va ser la responsable, en col·laboració amb Granollers en Transició, que es dugués a terme l’11 de maig una acció de neteja del riu Congost, del tram que va des del pont de la Bimbo fins pràcticament al pont de la Camp. El punt de trobada va ser l’skate park del riu Congost, on l’organització repartia guants i bosses i sacs per a la recollida de residus. Una estona abans, des del pont estant, a algun escèptic o optimista li semblava que els marges del riu es veien molt verds i, per tant, nets, i que feina tindria a omplir la bossa que li donarien. No sabia encara que “el verd enganya”. Al cap de prop de 3 hores de recollida i gràcies a la feina d’una cinquantena de persones s’havien tret de la llera del Congost un total de 183 kg de residus del riu, entre els quals hi havia com a residu estrella les tovalloletes higièniques (com pot ser que se les anomeni “higièniques” encara?) i com a residu “original” un llum de peu, entre d’altres. Amb aquesta imatge us podeu fer una idea de la quantitat i tipus de residus que vam recollir durant la jornada.
A darrera hora i després d’haver pesat i classificat totes les deixalles recollides, els sentiments eren contradictoris: estàvem contents per tota la quantitat de residus recollits, per tota la feina feta col·lectivament; a la vegada, però, estàvem tristos per haver-ne hagut de recollir tants i per ser conscients de la capacitat que tenim l’espècie humana d’embrutar, desprendre’s i no fer-nos responsables dels residus que generem. Tanmateix, tot seria més fàcil si abandonéssim d’una vegada un consum basat en la generació de residus. El proper Let’s clean up ens agradaria ser més a recollir deixalles però recollir-ne menys. Voldria dir que alguna cosa ha canviat.
A tots els participants a l’edició del Let’s clean up del 2019, moltes gràcies!