Fira del tomàquet del Vallès

Aquest cap de setmana, 20 i 21 de juliol, se celebra a Santa Eulàlia de Ronçana la Fira del Tomàquet del Vallès. Visites guiades a l’hort de l’Espelt, tallers pràctics sobre hortalisses, demostracions culinàries, degustació de tapes a base de tomàquets de varietats locals, tasts de varietats antigues de tomàquets i el “1r Concurs de Cuina del tomàquet en cru i cuinat de varietats locals del Vallès” conformen les activitats d’aquest fira que enguany arriba a la desena edició i que té com a objectiu donar a conèixer les varietats antigues de tomàquet que trobem a la nostra comarca.

El tomàquet (del nàhuatl tomatl “fruit inflat”) ja era conreat pels maies i asteques. Va arribar a casa nostra a finals del segle XV, amb altres productes d’Amèrica, però no va ser fins al segle XVIII que es va popularitzar com a fruit per al consum. D’aquells tomàquets vinguts del nou món, alguns han arribat als nostres dies, i a la nostra comarca, gràcies a la selecció duta a terme al llarg dels anys per hortolans que observaven quines eren les varietats que s’hi adaptaven millor. 

Varietats amb diferents usos: per menjar frescos, per fer-ne salses, melmelada o gaspatxo, per sucar… El pometa de la Garriga, el cirerol de Caldes, el Rosa Ple de Llinars del Vallès i Cardedeu, el tardà de Riells del Fai i el de penjar de la Vall del Tenes són alguns exemples de varietats emblemàtiques de la nostra comarca. Tots aquests tomàquets tenen nom i cognom. A principi dels seixanta l’Etern Verdaguer va comprar a ca l’Ivo Pons de Lliçà de Vall unes quantes llavors de tomàquet, que possiblement havien vingut a començament del segle des de Mallorca, i per això ara gaudim del Rosa Ple. 

Si avui podem conèixer aquestes varietats antigues del Vallès i gaudir-ne és gràcies a aquells pagesos del Vallès que, collita rere collita, han conservat llavors d’aquests tomàquets. I també és gràcies a la feina duta a terme per l’associació Llavors Orientals, un grup de pagesos vallesans que, amb voluntat de preservar totes aquestes varietats ―el nostre patrimoni hortícola―, han fet una tasca de recuperació de llavors basada en la visita a cases de pagès i a hortolans de la zona i en la recol·lecció tant de les llavors com de les històries que hi ha darrere de cadascuna de les llavors. 

Aquest cap de setmana es podran tastar els primers i millors tomàquets de la temporada venuts directament pels pagesos, amb la voluntat de dignificar aquesta feina i reivindicar el Vallès com a terra de conreu.

Si voleu saber-ne més, a la fira podreu obtenir el llibret Varietats antigues de tomàquets del Vallès, que també es pot consultar en línia, amb tots els detalls dels tomàquets del Vallès i on trobar-los.

64375_cat_ESCALA_INF_500_728

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s