Neix la Xarxa d’Aliments de Granollers

Les persones necessitem alimentar-nos per a sobreviure. Tot i tractar-se d’una necessitat vital, aquesta no queda exempta de les dinàmiques mercantils del capitalisme. Estratègies de l’economia del consum impregnen els aliments que arriben a les nostres llars: si passen d’una data de “consum preferent”, s’han de llençar; si no compleixen estrictes criteris estètics, no es posen a la venda. Una de les conseqüències directes d’aquest sistema és el malbaratament massiu d’aliments. Observant aquesta problemàtica, el setembre passat va néixer la Xarxa d’Aliments de Granollers, un grup obert de suport mutu que gira entorn de la recol·lecció urbana d’aliments.

Els motius del malbaratament són molt diversos: aliments que es descarten al camp per pura estètica, aliments que es fan malbé en els trasllats, estratègies especulatives que arruïnen productors locals, criteris de venda dels supermercats, etc. Els governs, per una banda, fomenten la reutilització, el reciclatge i la reducció de residus i, per l’altra, conviden al consum, l’acumulació i el malbaratament. Els esforços institucionals per evitar el malbaratament s’orienten a incidir en “el consumidor”, que passa a tenir una responsabilitat individual.

Trencant amb aquesta lògica individualista, la Xarxa d’Aliments apostem pel reciclatge de forma comunitària i solidària. Ho fem com a forma dissident d’autoabastir-nos d’aliments, fugint de la lògica mercantil. No tan sols es tracta d’una necessitat, sinó que ho entenem com una actitud política davant de la societat del malbaratament.

L’activitat principal de la Xarxa d’Aliments consisteix en una recollida setmanal –cada dimecres al vespre– que fem als comerços de la ciutat que han accedit a donar-nos l’excedent que, altrament, acabaria al contenidor. Un cop feta la recollida, les persones integrants de la Xarxa ens repartim de forma solidària els aliments recuperats i ens organitzem en assemblea. Actualment, hem fet un total de cinc recollides i hem pogut endur-nos, cadascuna, una cistella plena d’aliments (majoritàriament pa, fruita i verdura). Tenim moltes idees que ens agradaria dur a terme en un futur, com ara tallers de cuina o mètodes d’aprofitament d’aliments com són les conserves.

Qualsevol persona és benvinguda a la Xarxa. No deixem que cap aliment esdevingui residu. Juntes ens podem treure les vergonyes, perquè reciclar és un acte legítim, digne i de resistència.

Si voleu contactar amb la Xarxa, podeu fer-ho a través del correu xarxalimentsgrn@gmail.com.

Xarxa d’Aliments de Granollers

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s