Aquest manifest va ser presentat a la plaça de la Porxada el 6 d’abril de 2021, com a presentació de la Plataforma per l’aigua.
L’aigua és un bé essencial, bàsic i col·lectiu. Les persones no podem viure sense aigua, i per tant, la seva bona gestió és fonamental per a una vida digna. L’accés a l’aigua ha de ser universal, independentment de la situació econòmica de les persones o de les forces del mercat. A més, en tractar-se d’un bé comú -que pertany a tothom- cal que la seva gestió sigui el màxim democràtica possible.
La gestió de l’aigua a Granollers, des de l’any 1971, ha estat en mans de Sorea -empresa del grup Agbar-, seguint un model reproduït a multitud de ciutats catalanes de privatització de serveis públics. Al juliol de 2021 finalitza el contracte entre l’empresa Sorea i l’Ajuntament de Granollers, de manera que s’obre una finestra d’oportunitat per a revertir aquest model i transitar cap a una gestió pública d’un servei essencial com és l’aigua.
El debat entorn de la gestió de l’aigua s’està donant actualment a força indrets del món, però també a casa nostra. Són molts els pobles i ciutats de Catalunya que o bé han mantingut els seus serveis d’abastament d’aigua com a públics (Mataró, El Prat) o bé han culminat recentment processos de municipalització (Terrassa) o estan en procés de fer-ho (Girona/Salt, Sant Cugat). Trobem exemples molt propers, a la comarca, de municipalitzacions: Montornès del Vallès i el Figueró.
Les persones, partits polítics i entitats que constituïm la Plataforma per l’Aigua estem convençuts que la gestió pública i directa del cicle integral de l’aigua és la millor manera per garantir que totes les persones hi tinguin un accés complert; que es treballi per minimitzar l’impacte ambiental; que la gestió es faci de manera responsable, democràtica i transparent, i, en definitiva, que el lucre mai passi per sobre de la vida.
L’objectiu principal pel qual es constitueix la Plataforma per l’Aigua és que es municipalitzi la gestió de l’aigua a Granollers. Per això, proposem els següents passos:
- Divulgar les raons per les quals l’aigua s’ha de gestionar de manera pública.
- Demanar a l’Ajuntament de Granollers que no obri un nou procés de concessió.
- Acompanyar a l’Ajuntament a desenvolupar un model de gestió pública i directa de l’aigua per Granollers, i en que s’elaborin els estudis, treballs i debat ciutadà necessaris per a garantir-ne l’èxit.
- Vetllar per a que la liquidació de l’actual contracte amb Sorea es faci de manera justa i transparent.
- Cooperar amb altres municipis de l’entorn territorial per a explorar la gestió mancomunada del cicle de l’aigua.
La Plataforma per l’Aigua implementarà aquestes accions, i les que resultin necessàries, per a dur a l’Ajuntament de Granollers a culminar un procés de municipalització de la gestió de l’aigua.