Canviar agricultura per plaques solars?

Cinc projectes de parcs solars que afectarien 98 hectàrees amenacen els terrenys agrícoles del Vallès Oriental. Un territori castigat al llarg dels anys per infraestructures industrials i vies de transport ara està en risc de rebre una nova pessigada, aquesta vegada en pro de la sostenibilitat amb una planificació de la implantació d’energies renovables que genera molts interrogants que volem compartir.

Cal avançar cap a un model energètic més sostenible? Sens dubte.

És sostenible canviar agricultura per plaques solars?

Les Franqueses, la Garriga, Cànoves i Samalús, Cardedeu, Llinars, Sant Antoni de Vilamajor, i Santa Agnès, a la Roca, serien els municipis afectats.

D’aquests, ja n’ha caigut un. La Ponència d’Energies Renovables, un òrgan col·legiat del Departament de Territori i Sostenibilitat, s’ha pronunciat en contra de l’avantprojecte per a la finca de Can Busquets, a la Garriga. En canvi, ha fet un informe favorable als projectes presentats per uns terrenys de Samalús i uns altres entre Sant Antoni de Vilamajor, Llinars i Cardedeu.

No és qüestió de paisatge. El Vallès Oriental compta amb un grau d’autosuficiència alimentària del 8,7%. És una de les comarques amb menor capacitat per alimentar la seva població amb productes locals, amb 12.339 hectàrees de terres disponibles segons l’estudi “Terres que alimenten”, elaborat per BCN Smart Rural. Perdre més terreny de conreu és perdre sobirania alimentària, cosa que ens fa més vulnerables a les especulacions dels mercats internacionals i a les afectacions en el proveïment, i ens fa dependents de grans corporacions productores i distribuïdores.

És necessari crear aquests parcs solars? Les plaques solars tenen altres ubicacions possibles com teulades d’equipaments i naus industrials.

Quan la lògica et fa veure alternatives possibles, què justifica no prendre l’alternativa? A qui beneficia o a qui perjudica?

Segons declaracions de l’alcalde de Cànoves, Josep Cuch, a El 9 Nou, en una reunió amb Estabanell es va plantejar buscar altres ubicacions però l’empresa s’hi va negar. La realitat és que el sòl agrari és una ubicació més econòmica. 

Aquests projectes impulsats per grans corporacions no només generen pèrdua de terrenys, sinó que generen especulació amb els preus del sòl agrari, i dificulten les possibilitats d’accés de la pagesia, que no pot garantir el relleu de les seves produccions.

Qui té poder de decisió sobre el territori?

Malgrat la posició contrària dels ajuntaments afectats i diferents plataformes veïnals i agràries, els projectes estan avançant. Després del primer informe favorable, ara s’estan preparant per presentar recursos de reposició. Des de la plataforma de veïnes afectades del nucli de Samalús asseguren que lluitaran fins al final. “La sensació és que no hi ha criteris clars. Estem als peus del Montseny i s’està donant llum verda a un projecte que ocuparia una extensió major que la del nucli de població”, explica Elisenda Torres, portaveu de l’agrupació de veïns que s’oposen al projecte. “En el projecte es passa per alt el nucli de Samalús i fins tot normatives europees de protecció d’aus”.

La sensació és que la planificació territorial de la implantació d’alternatives energètiques respon principalment a criteris econòmics.

És sostenible un model energètic no democràtic?

Enel Green Power, Green Concept Management, Estabanell Generació SL i A Tort i A Dret Renovables són les empreses que hi ha darrere aquests projectes. Macroprojectes que es mengen el territori, sense consens amb el territori.

Calen projectes de dimensions equilibrades amb el territori, fomentar l’autoproducció i fugir dels oligopolis que es basen en criteris econòmics.

Hi som a temps?

ERC i la CUP han arribat a un acord per aturar la proliferació de parcs solars fotovoltaics o eòlics arreu del territori de cara a la nova legislatura. Arribarà a temps d’aturar aquests projectes?

Encara hi ha opcions d’aturar-los. Els ajuntaments estan preparant informes desfavorables per presentar recursos i s’han creat plataformes per generar un moviment d’oposició. Hi ha una recollida de signatures en marxa a change.org a la qual us convidem a sumar-vos.

FONTS:

http://canovesisamalus.cup.cat/noticia/renovables-si-pero-no-qualsevol-preu

https://www.somvalles.cat//noticia/75010/erc-i-la-cup-acorden-aturar-la-installacio-de-parcs-solars-i-eolics-en-espais-agraris

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/catalunya-al-dia/llum-verda-a-un-parc-solar-a-canoves-i-samalus-malgrat-el-rebuig-de-lajuntament/audio/1101716/

https://el9nou.cat/valles-oriental/actualitat/primer-pas-per-autoritzar-els-parcs-solars-de-samalus-i-de-vilamajor-llinars-i-cardedeu/

https://el9nou.cat/valles-oriental/actualitat/estabanell-projecta-una-planta-fotovoltaica-a-samalus/

https://www.naciodigital.cat/naciogranollers/noticia/33991/generalitat-rebut-cinc-sollicituds-fer-parcs-solars-al-valles-oriental

https://agriculturadecatalunya.blogspot.com/2021/05/volem-que-la-pagesia-mori-pessigades.html

https://www.ara.cat/opinio/possibilitat-sobirania-alimentaria_1_2891645.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s