A Granollers, mitja dotzena de famílies que no tindrien accés al consum agroecològic per falta de recursos econòmics han passat a ser sòcies de La Magrana Vallesana com la resta de famílies de l’associació. L’experiència ja té uns mesos d’evolució i és possible arran d’un projecte inclusiu que porten a terme l’Ajuntament de Granollers -amb diners del fons europeu Interlace-, la Creu Roja de Granollers i l’Associació de Consumidors i Productors La Magrana Vallesana. I és que no és el mateix per a una família beneficiària dels serveis socials rebre productes alimentaris, normalment processats, sense poder dir res més que “moltes gràcies”, que disposar d’un bo de consum amb una quantitat de diners determinada segons el nombre de membres de la unitat familiar per bescanviar per productes alimentaris ecològics, majoritàriament de proximitat i elegint què adquireixen. Alhora, participen, com totes les famílies sòcies, en les decisions de l’associació. La Magrana Vallesana fa front a les quotes de sòcies i les famílies decideixen què compren.
És molt important preservar l’anonimat d’aquestes famílies per evitar l’estigmatització. “Ningú sap qui son; participen de la compra i de les activitats com tothom”-explica Míriam González- membre de l’equip de sòcies que està a la seva disposició per si necessiten algun aclariment. Prèviament han participat, com tothom, d’una sessió informativa sobre què és La Magrana Vallesana, com funciona i com s’organitzen les sòcies i, després de dos mesos, “podem dir que són persones molt agraïdes i s’interessen molt per tot”.
Estem davant d’un nou paradigma basat en la participació entre iguals i que pot anar molt més lluny si, després, aquestes famílies poden continuar sent sòcies i decidint bona part del seu consum alimentari.
