Pensa globalment, actua localment a Corró d’Amunt

Un dels darrers conjunts paisatgístics del patrimoni agroforestal de la plana del Vallès es troba amenaçat per un pla urbanístic. En els darrers quaranta anys, el Vallès ha perdut aproximadament el 47% de la superfície dels espais naturals d’ús agrari.

La plataforma veïnal Salvem Corró d’Amunt ha decidit lluitar per preservar l’entorn natural d’aquest municipi i juntament amb l’ADENC (Associació per la Defensa i Estudi de la Natura) han presentat un recurs contenciós-administratiu contra l’Ajuntament de les Franqueses per replantejar la futura urbanització de l’anomenat sector C, a la zona del Sot del Pla. Ara han engegat una campanya de sensibilització i de recollida de fons per poder recuperar part de la despesa de 8.000 € que han hagut d’assumir.

Salvem Corró d’Amunt és una plataforma que va néixer la tardor del 2020 amb l’objectiu de preservar l’entorn rural, pagès i forestal característic d’aquest poble, amenaçat per la futura urbanització de l’anomenat sector C. “Hi ha una preocupació global pel medi ambient i la sostenibilitat, però no veiem què està passant al costat de casa“, lamenten des de l’organització.

L’Ajuntament de les Franqueses té previst edificar fins a 31 habitatges, cosa que representa augmentar un 50% la població actual de Corró d’Amunt, de cop. Aquesta urbanització també permet la instal·lació de comerços, hotels, serveis i indústria.

El projecte es va presentar al Consell del Poble, un òrgan consultiu sense poder de decisió, i es van deixar 30 dies per presentar al·legacions. “L’organització popular no té aquesta rapidesa i menys en mesos d’estiu, que és quan es va presentar”, argumenten des de la plataforma Salvem Corró d’Amunt.

Aquest és un projecte anacrònic que es contempla en el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) de Les Franqueses del Vallès des del 1984.

Fa trenta anys que es lluita per preservar aquests espais de les conseqüències d’un planejament territorial amb visió metropolitana i moltes entitats de defensa del territori col·laboren amb l’ADENC en l’elaboració del Pla territorial del sector agrari del Vallès, el document que ha de delimitar i protegir els àmbits dedicats al conreu i deixar enrere els creixements urbanístics previstos els anys 80. El pla ha de definir la base dels espais naturals agraris i facilitar-ne la viabilitat de la seva explotació amb l’objectiu final de tenir sobirania alimentària a nivell local i garantir el dret de tenir una alimentació sostenible i de proximitat.

El qüestionament al projecte del sector C té uns arguments clars: “Si tots els camps es converteixen en pisos, de què menjarem? On anirem a passejar?”, es pregunten. “Per què fer pisos de protecció oficial en un espai depenent del vehicle privat, amb el cost que suposa? Per què dedicar espai a locals comercials quan a Corró d’Avall hi ha força locals buits?”, afegeixen.

L’Ajuntament de les Franqueses al·lega trobar-se compromès amb un projecte que ja estava fixat i que, per tant, és heretat. Tanmateix, Ricard València, alcalde del municipi fins al 1995, ha emès un comunicat en què contradiu el consistori i explica que “el PGOU del 74 es va revisar el 1983 i el sector C va quedar qualificat com a Zona Residencial aïllada (habitatges unifamiliars aïllats o aparellats, amb una densitat màxima de 15 habitatges/ha i parcel·la mínima de 500 m2). Des de 1995 fins al 2022, l’Ajuntament ha aprovat 2 revisions de Pla General d’Ordenació, 18 modificacions del Pla General d’Ordenació, 4 modificacions de Plans Parcials Urbanístics, 13 Plans Parcials d’Ordenació. Però cap d’aquestes modificacions van afectar el sector C de Corró d’Amunt. L’any 2019 el Ple de l’Ajuntament (amb l’actual alcalde) va aprovar el Pla Parcial del sector C, amb una barreja d’edificació unifamiliar aïllada i edificis plurifamiliars (blocs de pisos de 3 plantes), contravenint les prescripcions del Pla General d’Ordenació Urbana vigent”.

Des de Salvem Corró d’Amunt temen que aquest sigui només l’inici de molts més plans d’urbanització d’aquesta zona.

El mes de maig va començar la campanya de micromecenatge per poder finançar el contenciós-administratiu contra el projecte d’urbanització, que té un cost d’uns 8.000 €. El mes de juliol es va aconseguir cobrir la primera fase de la campanya de finançament. Ara queden 36 dies i 800 € per assolir l’objectiu.

Podeu col·laborar-hi a través d’aquest enllaç o bé comprant les samarretes i totebags a La Magrana Vallesana.

Però ja no es tracta només de suport econòmic: “És important que no només els veïns, sinó tota la població de l’entorn conegui què està passant al territori i s’impliqui en la seva defensa”, animen des de l’organització. “Amb el que hem fet, ara sabem que hi ha un grup de persones disposades a defensar aquest territori”.

El proper 9 d’octubre organitzaran una jornada per parlar d’una altra de les amenaces territorials, les plaques solars.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s