Anònims, 17 anys de menjars i pensars

La transició ecosocial i la construcció de models de societat alternatius no germina en cap lloc concret; les seves llavors són les persones i es fa al carrer, a casa, l’escola i, per què no, també als restaurants. A Granollers, des del 16 d’abril del 2005, el restaurant Anònims ofereix menjars de proximitat, i també pensars. 17 anys després, el seu impulsor, Lluís Guix, cambrer, llibreter i activista cultural ens parla de records, visions i reptes.

 ‘Anònims Menjars i Pensars’, per què? Quina visió/objectiu té el projecte?

Anònims, per reivindicar la història dels anònims, del poble. També amb algunes referències molt importants per a nosaltres:
– Anonimat i comunisme són la mateixa cosa. Al·locució de Carl Einstein en l’enterrament de Durruti.
– El grup anarquista de la resistència anomenat els anònims.
– I el llibre de Louis Mercier Vega La cavalcada anònima.
“Menjars i pensars” perquè som un restaurant, però també un lloc on volem potenciar el lliure pensament i la crítica.

Quin paper ha jugat aquest espai a la ciutat aquests anys?

L’objectiu és oferir una bona proposta com a restaurant amb productes de qualitat i proximitat a bon preu i generar els nostres propis llocs de treball, al mateix temps que som una llibreria i un espai de trobada i reflexió on habitualment es fan xerrades, presentacions de llibres, concerts, exposicions, un lloc de trobada de persones i col·lectius. Tenim la voluntat de fer d’ateneu, casal popular o centre social, amb totes les nostres limitacions i seguint l’exemple a la nostra ciutat de la Unió Liberal o de l’Ateneu Cultural.

Quins reptes ha tingut i té un projecte com aquest, tan divers i lligat a uns valors?

Pensem que hem jugat un paper important mantenint la flama del pensament crític amb un programa molt intens i obert d’activitats. Hem creat un punt de referència per aquestes activitats.
El repte més complicat des del principi ha sigut la pròpia continuïtat del projecte, molt condicionat per les dificultats econòmiques. Sense el manteniment d’uns valors la continuïtat no tindria sentit.

“Hi ha hagut moments difícils en els quals hem pogut continuar endavant gràcies a la solidaritat de molta gent”

Quin record especial tens en aquest espai?

Són molts els records: el mateix dia de la inauguració, els moments difícils en els quals hem pogut continuar endavant gràcies a la solidaritat de molta gent… De totes les activitats un guarda records molt especials, però algunes en concret les recordo com alguns dels millors moments de la meva vida.

Quin llibre recomanaries de les estanteries que ocupen part de les parets de l’Anònims?

És difícil recomanar algun llibre en concret però diré Memòries de un revolucionario, de Víctor Serge; El socialismo salvaje, de Jorge Baladas, i 155, de Simón Radowitzky.

Quines properes exposicions ompliran la resta de parets? Quines activitats hi ha programades?  La gent pot proposar activitats?

Properament, tindrem una exposició de nines fetes amb materials de reciclatge que denuncien la violència de gènere i un altra d’il·lustracions de dones revolucionàries.

I aquestes són les xerrades previstes per als propers mesos:
Sindicalisme i pensions públiques (11-10-2022)
Col·lapse no és apocalipsi (12-10-2022)
Poesia i música(13-10-2022)
Thomas Sankara (18-10-2022)
La interseccionalidad no nos sirve. Una perspectiva comunista (22-10-2022)
Presentació del fons Espartacus (26-10-2022)
Los mitos de la historia moderna (28-10-2022)

Estem totalment oberts a les propostes de la gent. Evidentment, no acceptem xerrades o activitats racistes, feixistes, homòfobes i d’altres que vagin en contra dels nostres principis i valors.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s