“Estem en un model de consum amb molta inèrcia”

L’Agnès Guilloux és la fundadora de La Circular, un projecte de botiga ecològica, de proximitat i zero waste a la Garriga, que va més enllà d’una botiga.

De què parlem quan parlem de consum conscient i responsable?

Per parlar de consum conscient primer hem d’estar informats de l’impacte que generen els nostres hàbits actuals de consum en el planeta. Parlo a nivell de petjada mediambiental però també d’injustícies socials.

Un cop sabem que no podem seguir així, entra el concepte de consum conscient. El consum conscient s’oposa al consum compulsiu, afavorit per actes comercials. Es tracta de fer una reflexió davant l’acte de comprar. Preguntar-nos si realment necessitem allò que anem a comprar, quina durada tindrà, si es pot arreglar i es pot reciclar, quina vida tindrà després del seu consum, de quins materials està fet i qui participa del procés de producció i en quines condicions.

El preu és un factor en molts casos decisiu en les compres. Realment és més car fer consum responsable?

No es pot fer sempre tot perfecte com voldríem, però cadascú que faci el que pugui sempre que pugui.

Si els beneficis del consum conscient són evidents, per què ens costa tant?

El que explico als meus clients és que ens trobem en una zona de comfort on allò fàcil és consumir tal i com ho portem fent fins ara. Estem en un model de consum amb molta inèrcia. També moltes persones creuen que reciclant ja és suficient.

Hem de donar una imatge al consum conscient més agradable perquè hi ha persones que en tenen connotacions negatives com ara que és car o que és auster i avorrit.

Ens falta més empoderament com a persones consumidores?

Cada vegada es fan més visibles les alternatives que tenim i les possibilitats de decidir i participar en les nostres formes de consum i de viure. Les iniciatives hi són, falta l’acció i potser sacrificar algunes coses per fer-ne d’altres. Es tracta de voluntat.

Tot i així, s’intueix un canvi de valors cap a la sostenibilitat i la responsabilitat. Ho percebeu? I en el col·lectiu de comerciants a La Garriga?

Cada vegada es parla més del canvi climàtic; potser no tant de les injustícies socials. Són paraules que s’escolten i poc a poc sí que s’intueix aquest canvi arreu. Però encara és un canvi molt tímid tenint en compte el panorama que tenim.

Parlan’s del projecte de La Circular.

La Circular va néixer de la meva preocupació per la nostra salut, el medi-ambient i la justícia global.
Volem ajudar a canviar els nostres hàbits de consum, facilitant l’accés als productes ecològics, de producció natural, minimitzant els residus i a un preu assequible.

Desitgem que el consumidor valori el producte pel seu origen, el seu procés de producció, el seu valor nutritiu i la seva qualitat. I per això difonem els avantatges del canvi dels nostres hàbits cap un consum més conscient.

Treballem amb els valors de l’economia social i solidària, de l’ecofeminisme i de la sobirania alimentària.

Al vostre espai també s’hi fan tallers i xerrades. Enteneu la botiga més enllà de l’acció de compra.

Per mi era algo imprescindible perquè la idea del projecte és fer molta pedagogia i per això a part d’oferir alternatives de consum, m’agrada comptar amb tallers. Aquest ha de ser un espai des d’on difondre els valors de l’Economia Social i Solidària.

Per acabar, quines són les claus per fer un consum conscient aquest Nadal.

Una mica ja ho deia a l’inici. Cal qüestionar-nos abans de comprar un producte. D’on ve? Quines condicions tenen les persones que ho produeixen? Quins materials duu? Quina durabilitat tindrà?

I afegiria un desig/reflexió: Regalem un futur millor als nostres fills. Un entorn agradable és el millor regal que podem fer. No calen tantes coses materials.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s