Alternatives: l’hora de l’autoconsum fotovoltaic

Encetem l’any amb un article sobre autoconsum energètic escrit per en Marc Romera Cot, gerent de SEBA, associació que promou activament les instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum. En té de repartides per Catalunya, Aragó i Balears. De fet, a la nostra comarca SEBA ja als anys 90 va fer les primeres instal·lacions fotovoltaiques aïllades al Montseny. A principis del 2000 va tornar a ser pionera i a Llinars i a les Franqueses hi va fer les primeres instal·lacions registrades de règim especial de venda amb prima de Catalunya. Tot seguit, quatre apunts sobre l’autoconsum fotovoltaic. Un bon propòsit per al nou any, i tant, tot i que no oblidem que al capdamunt de tots els propòsits hi ha d’haver el de reduir el consum energètic.

Qui no ha sentit a parlar en els darrers mesos d’”autoconsum”, o “autoproducció”, o de “plaques solars”? Des que a finals del 2019 es va aprovar la normativa que regula la instal·lació de plaques fotovoltaiques sembla que el vent bufa a favor d’aquesta tecnologia. De fet, el que és més estrany és que l’explosió d’aquest sector no hagués arribat força anys abans, com ha succeït en la resta del món.

Amb l’aprovació del Reial Decret d’autoconsum s’ha aconseguit disposar de major seguretat jurídica, s’ha deixat de parlar dels “peatges al sol” (peatges que, per cert, no van arribar mai a existir per al sector domèstic), i les grans empreses de l’oligopoli (les mateixes que van redactar la normativa, tot sigui dit) han començat a promoure i a instal·lar plaques fotovoltaiques a casa dels seus clients. Tot això sumat a la publicitat constant de l’autoconsum a través de ràdio, premsa, televisió i mitjans digitals, i a l’arribada de fons europeus per subvencionar aquestes instal·lacions, ha provocat una demanda d’instal·lacions solars difícilment assumible pel sector. Tant és així que a dia d’avui costa molt trobar instal·ladors qualificats i cal anar en compte.

Però, en què consisteix l’autoconsum? Doncs es tracta de produir electricitat mitjançant plaques solars fotovoltaiques (no confondre amb les plaques solars tèrmiques, que són per escalfar aigua). Les plaques transformen els rajos del sol en electricitat, i amb un convertidor (inversor) fem que aquesta electricitat pugui ser utilitzada a casa. Quan fa sol (auto)consumim electricitat generada per les nostres plaques. Aquesta electricitat es pot acumular en bateries i utilitzar-se quan calgui, si bé té poc sentit que tots ens instal·lem bateries quan la xarxa elèctrica de distribució pot fer aquesta feina logística d’”emmagatzemar” el que ens sobra i retornar-nos-ho quan ho necessitem. Aquest intercanvi logístic d’energia excedentària (excedents) també està regulat pel RD, si bé és el mercat el que va regulant els preus (costos) d’aquest servei d’emmagatzematge, i és difícil anticipar com acabarà sent. El que sí que està clar és que si parlem de sostenibilitat posar bateries a cada habitatge és del tot insostenible.

Instal·lació fotovoltaica en comunitat de veïns per a l’autoconsum col·lectiu dels veïns i veïnes

I la pregunta del segle: i això de l’autoconsum és viable? Si parlem de viabilitat tècnica la resposta és clara i inequívoca: sí. Des de l’Associació SEBA, on treballo fa ja 13 anys promovent les energies renovables, fan instal·lacions FV des de 1989 – fa més de 33 anys!-. Si us referiu a viabilitat econòmica us diré que amb l’evolució del preu de l’electricitat, i la variabilitat de perfils de consums d’uns i altres, cal fer càlculs individualitzats i actualitzar-los constantment. El que sí que puc afirmar és que si invertim en fotovoltaica, aconseguirem que una part de l’electricitat que consumim tingui un preu baix i estable durant 25 anys, i això ja és un gran al·licient!

I què faig si no tinc teulada pròpia o no està ben encarada? Doncs us diré que podeu fer autoconsum compartit i utilitzar les teulades dels veïns, mitjançant la creació d’una comunitat energètica o simplement posant-vos d’acord amb els veïns, ja que la normativa ja preveu aquesta tipologia d’instal·lacions. Però aquest capítol dona per a un nou article, o sigui que ho deixem aquí!

Marc Romera Cot

Gerent Associació SEBA

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s