
D’una associació de Santa Maria de Palautordera que es deia El Porxo i que volia muntar un habitatge cooperatiu l’any 2016 en va sortir la Cooperativa La Renegà, que l’any 2024 podrà fer efectiu el seu projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Construiran un edifici de 13 habitatges en planta baixa i pis on viuran les 11 cooperativistes actuals més les dones que ocuparan dos habitatges reservats per a dones que han estat víctimes de violència masclista.
Les dones de La Renegà han hagut de fer molts passos per arribar fins aquí. Segons ens explica Ana Torres, una de les sòcies de La Renegà, “les tres dones que vam sortir de l’associació El Porxo teníem realitats de vida semblants; érem separades, vèiem que les dones tenim més dificultats per accedir a l’habitatge i vam apostar per això, per fer una cooperativa amb perspectiva feminista, en què les sòcies fossin les dones, com una mica de justícia social perquè en aquest món els homes ocupen espais de privilegi”. Elles ho tenien clar: “Volíem fer una cooperativa pensada per nosaltres, amb les nostres necessitats, que respongués a com volíem viure: criança, col·lectivitzar cures, autogestionar-nos coses, compartir una mica de vida…”
Aleshores, van estar pensant què farien i aquestes tres noies van constituir l’associació el 2017-2018. Al 2020, van fer una convocatòria per obrir La Renegà. A partir d’aquí, ja van ser 10 sòcies. Van estar 2 anys quedant cada quinze dies en assemblees de 4 hores treballant el projecte polític, la part econòmica, i la part jurídica i legal per constituir-se en cooperativa.
Llavors van contactar amb una gestoria, Per viure, que les acompanya en tot el procés perquè va arribar un moment que soles no podien tirar endavant; hi havia coneixements tècnics que se’ls escapaven.
L’Ana Torres, de La Renegà, reconeix que és més dificultós titar endavant un projecte així que comprar un habitatge convencional i “a veure -diu l’Ana- tampoc són tan barats els habitatges cooperatius” i continua dient: “És una opció política i de vida; apostàvem per trencar el model tradicional de parelles heterosexuals i la parella com a únic punt important de la vida; creiem en un altre tipus de relacions o en la xarxa de veïnes o d’amigues, que pot ser igual d’important o més i no volem tancar-nos en comprar un pis”. Al projecte de La Renegà “tot i que no és súper barat, ajuntar-nos ho facilita”. “Al final, és trencar el món de l’especulació perquè ningú pugui especular amb l’habitatge, que és un dret que tenim totes”, afegeix l’Ana.
Aquesta sòcia de La Renegà comenta que a més de la despesa econòmica, tirar endavant el projecte comporta la dedicació especial: “És molta més feina que la que tens quan compres un habitatge convencional, però val molt la pena. Jo ja no m’imagino vivint d’una altra manera”. Les sòcies han viscut moments d’incertesa durant el procés, però ara estan contentes perquè ja han demanat el crèdit i han comprat el terreny. A més, es donen suport mutu i ja formen una comunitat.
La Renegà és una cooperativa ecofeminista enxarxada amb altres iniciatives, que aposta per l’economia social i solidària i compta amb el suport de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. A Catalunya hi ha també La Morada i La Solar. Entre totes tres donen veu a les cooperatives de perspectiva feminista. Al Vallès Oriental han sorgit altres moviments d’habitatge cooperatiu, a Sant Celoni, Granollers, Cardedeu, Caldes de Montbui, però la cooperativa de Santa Maria de Palautordera està molt més avançada; segons l’Anna “podem ser un projecte de referència útil per a altra gent que s’animi a muntar una cooperativa”. Per La Renegà, l’horitzó és a tocar: “Nosaltres, si tot va bé, l’any que ve ja viurem en el bloc”.