“ALTER NATIVAS. Construyendo futuros posibles”. Un documental col·laboratiu que s’ha fet realitat

El documental ALTER NATIVAS. Construyendo futuros posibles és un projecte que s’inicià a partir d’una xerrada de cafè entre en Juan del Río i l’Agustí Corominas. Aquesta petita trobada inicial, a poc a poc, s’ha anat convertint en una gran comunitat que entre persones i entitats i coordinada per la Red de Transición ja suma més de 500 integrants que han fet possible la seva realització. Aquests dies després de la seva estrena el 25 de març a Madrid a La Casa Encendida i el 21 d’abril a Barcelona a l’espai veïnal Calàbria 68 s’estrenarà a diferents llocs de la comarca: a Granollers el 25 d’abril al Cinema Edison, i a Cardedeu el 10 de maig a l’Esbarjo.

Des del primer moment el que hem pretès ha estat donar visibilitat a moltes de les experiències positives que s’estan portant a terme en aquests moments. Veiem la necessitat d’explicar que en aquest moment de crisi climàtica, pèrdua de la diversitat del planeta, individualisme… i davant del discurs dominant de gran pessimisme, hi ha gent i grups de persones, més dels que ens sembla, que s’estan plantejant maneres de viure i d’organitzar-se de manera diferent i plantegen alternatives (d’aquí el títol ALTER NATIVAS = uns altres naixements) més d’acord amb les possibilitats del planeta i amb el benestar de tothom. El que passa és que moltes d’aquestes experiències topen amb el discurs dominant i sovint són silenciades.

El documental s’estructura en cinc grans apartats: energia i mobilitat sostenible, economies transfromadores, sobirania alimentària, vida en comunitat, i transició ecosocial i cultures regeneratives; i es presenten unes 20 experiències consolidades que s’estan portant a terme a l’Estat espanyol. N’hi ha moltes més, però ens semblava que la tria ja era ben significativa del que s’està fent. Es dona veu a unes 70, que ens ofereixen una visió molt diversa i transversal de com es poden portar a terme processos de transició ecosocial. “En aquest caminar hem vist que la transició no és una, són moltes”,ens comenta un protagonista.

Hem procurat que aquestes experiències no fossin llunyanes sinó que fossin properes, possibles i transformadores, i que el protagonisme no fos el de grans plantejaments teòrics sinó el treball i la gent que l’està portant a terme.

El documental comença amb la frase “Mucha gente pequeña, en lugares pequeños y haciendo cosas pequeñas pueden cambiar el mundo”.Tota una declaració d’intencions.

Podeu seguir tota la informació d’ALTER NATIVAS a http://www.alternativasdocumental.com

Juan del Río i Agustí Corominas , directors del documental

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s