“Es poden consumir productes ecològics a un preu just i raonable? És possible comprar productes per al consum familiar sense haver de fer-ho a grans empreses i multinacionals? Es pot reduir dràsticament el volum de residus que generem en les nostres compres per al consum familiar? És viable organitzar-se de forma comunitària i cooperativa? És possible fer-ho al Baix Montseny? Quins obstacles i reptes presenta una cooperativa d’aquestes dimensions? Com es gestiona?”
Aquestes i altres preguntes són les que han portat a Consum Com Som a organitzar unes jornades sobre models cooperatius de consum que s’han dut a terme aquest darrer mes d’octubre amb el suport de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera i la col·laboració de l’Associació de Consumidors La Cortera i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. Aquestes jornades han permès identificar un volum important de persones interessades que es creï algun espai de consum ecològic i cooperatiu a la zona i ganes que sigui quelcom ben estructurat i amb impacte social.
Consum Com Som som un grup de persones del Baix Montseny provinents de grups de compra col·lectiva de productes ecològics, membres de La Cortera, activistes, veïnes i d’altres persones que ens organitzem per a desenvolupar un projecte cooperatiu de consum agroecològic, fent un salt d’escala respecte als anteriors projectes existents a la nostra comarca. El gran repte és ara com donar resposta a aquest interès ja que, com bé sabem, endegar un projecte requereix molta energia i dedicació.
Després de les jornades, un grup d’aproximadament una dotzena de persones ens vam reunir a primers d’octubre per esdevenir el grup motor que intenti donar resposta a aquest interès. El nostre compromís és recollir les idees expressades a les jornades i donar-los forma tot definint un projecte viable d’aquesta iniciativa al Baix Montseny i que voldríem tenir enllestit el proper mes de juny. Aquest projecte serà autogestionat, i també busca la implicació i participació dels productors i productores, no només de les persones consumidores.
Creiem fermament que una altra forma de consumir és possible i necessària, que podem fer més pels productors/es agroecològics i dinamitzar l’economia local, que les cooperatives de consum poden ser models alternatius viables i accessibles i que van en la direcció de crear una economia social i solidària, democràtica, participativa i que planti cara a l’hegemonia capitalista de l’acumulació i la destrucció del territori.
