Rebrota el consum agroecològic i cooperatiu al Baix Montseny

“Es poden consumir productes ecològics a un preu just i raonable? És possible comprar productes per al consum familiar sense haver de fer-ho a grans empreses i multinacionals? Es pot reduir dràsticament el volum de residus que generem en les nostres compres per al consum familiar? És viable organitzar-se de forma comunitària i cooperativa? És possible fer-ho al Baix Montseny? Quins obstacles i reptes presenta una cooperativa d’aquestes dimensions? Com es gestiona?”

Aquestes i altres preguntes són les que han portat a Consum Com Som a organitzar unes jornades sobre models cooperatius de consum que s’han dut a terme aquest darrer mes d’octubre amb el suport de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera i la col·laboració de l’Associació de Consumidors La Cortera i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. Aquestes jornades han permès identificar un volum important de persones interessades que es creï algun espai de consum ecològic i cooperatiu a la zona i ganes que sigui quelcom ben estructurat i amb impacte social.

Consum Com Som som un grup de persones del Baix Montseny provinents de grups de compra col·lectiva de productes ecològics, membres de La Cortera, activistes, veïnes i d’altres persones que ens organitzem per a desenvolupar un projecte cooperatiu de consum agroecològic, fent un salt d’escala respecte als anteriors projectes existents a la nostra comarca. El gran repte és ara com donar resposta a aquest interès ja que, com bé sabem, endegar un projecte requereix molta energia i dedicació.

Després de les jornades, un grup d’aproximadament una dotzena de persones ens vam reunir a primers d’octubre per esdevenir el grup motor que intenti donar resposta a aquest interès. El nostre compromís és recollir les idees expressades a les jornades i donar-los forma tot definint un projecte viable d’aquesta iniciativa al Baix Montseny i que voldríem tenir enllestit el proper mes de juny. Aquest projecte serà autogestionat, i també busca la implicació i participació dels productors i productores, no només de les persones consumidores.

Creiem fermament que una altra forma de consumir és possible i necessària, que podem fer més pels productors/es agroecològics i dinamitzar l’economia local, que les cooperatives de consum poden ser models alternatius viables i accessibles i que van en la direcció de crear una economia social i solidària, democràtica, participativa i que planti cara a l’hegemonia capitalista de l’acumulació i la destrucció del territori. 

Foto de les jornades sobre models cooperatius al Baix Montseny. Octubre de 2021

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s